Voorbereidende werkzaamheden: wat gaan we doen?

20-09-2017

Van technisch onderzoek tot archeologie - voor de aanpassing van de Ring Utrecht van start kan, moet er nog heel wat gebeuren.

De voorbereidende werkzaamheden bestaan onder andere uit onderzoek naar de status van de bestaande infrastructuur in het project en belangrijke waarden in de directe omgeving van het project. Zo zijn er ter hoogte van de bak van Amelisweerd boringen gedaan om de status van het beton te bepalen en vinden er onderzoeken plaats naar archeologie, flora en fauna.

Flora- en fauna onderzoek

In het najaar start een uitgebreid vervolgonderzoek naar de flora en fauna langs de A12 en het zuidelijke deel van de A27. In het voorjaar en de zomer van 2018 volgt onderzoek langs het noordelijke deel van de A27. De informatie uit deze natuurinventarisatie vormt de basis voor het aanbestedingsdossier. Met de actuele gegevens kan Rijkswaterstaat ook tijdig bekijken of er maatregelen nodig zijn om negatieve effecten van de uitvoering van het project op bepaalde planten en dieren te voorkomen of ongedaan te maken.

Aanvullend dassenonderzoek

Aanvullend aan het flora en faunaonderzoek gaat Rijkswaterstaat in het najaar verdiepend onderzoek uitvoeren naar het leefgebied van de das in het plangebied van het project. De actuele data over bijvoorbeeld foerageergebieden en locaties van dassenwissels (vaste paden waarlangs dassen door hun gebied lopen) geven inzicht in het gedrag van de aanwezige dassen. Hierdoor kunnen, in samenspraak met betrokken partijen als Stichting Dassenwerkgroep en het Utrechts Landschap tijdig maatregelen worden voorbereid. Doel van de maatregelen is om mogelijke negatieve effecten op de dassenpopulatie tijdens de uitvoering van werkzaamheden te voorkomen.

Technische onderzoeken

Vanaf het najaar van 2017 worden diverse (geo)technische onderzoeken uitgevoerd. Hierbij worden gegevens verzameld van alle objecten (bijvoorbeeld bruggen en viaducten), grondconstructies en van de bodemkwaliteit. Met de uitvoering van een pompproef wil Rijkswaterstaat de eigenschappen van de bodem en het grondwaterpeil onderzoeken in relatie tot de mogelijke bouwmethoden voor de verbreding van de A27 tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd. Alle verzamelde gegevens dienen als input voor het aanbestedingsdossier ter voorbereiding op het uitvoeringscontract.

Archeologisch onderzoek

Het eerste archeologisch onderzoek is in juni uitgevoerd. Hierbij is een aantal archeologische vindplaatsen aangetroffen. Op basis van de bevindingen besluit Rijkswaterstaat samen met Provincie Utrecht en de omliggende gemeenten over mogelijk vervolgonderzoek.

Onderhoudswerkzaamheden

De komende periode staan op diverse locaties langs de A12 en de A27 reguliere snoei- en maaiwerkzaamheden op de planning. Voorafgaand aan deze onderhoudswerkzaamheden wordt voor de gevoelige locaties een flora en faunascan uitgevoerd, zodat zorgvuldig kan worden omgegaan met beschermde planten en dieren.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen